Kattints Kattints

Mik a fogérzékenység okai és mit lehet tenni ellene?

HU EN DE

Mik a fogérzékenység okai és mit lehet tenni ellene?

Az érzékeny fogak problémája sokak számára ismerős lehet, amikor egy hirtelen és éles fájdalom mélyen hatol be a fogak idegvégződéseibe. Ez a kellemetlenség leggyakrabban meleg, hideg, édes vagy savanyú ételek és italok fogyasztásakor, sőt, akár a hideg levegő belélegzésekor is jelentkezhet. A cikkünk során áttekintjük, hogy mi okozhatja ezt a fogérzékenységet, és hogyan kezelhetjük hatékonyan. 
Mik a fogérzékenység okai és mit lehet tenni ellene?

Mi okozhatja a fokérzékenységet?

Az érzékeny fogak kialakulását befolyásoló tényezők között kiemelhetők:
Túl erős fogmosás vagy erős fogkefe használata
Ha hosszú ideig túl erősen mosunk fogat vagy olyan fogkefét alkalmazunk, amelynek kemény sörtéi vannak, az idővel a fogzománcot lekophatja, lehetővé téve a dentin rétegének szabad mozgását. Ez a folyamat tovább fokozódhat, ha az íny recessziója kialakul, amikor az ínyszövet eltávolodik a fogaktól.

Fogínyvisszahúzódás

Genetikai tényezők vagy fogágybetegség eredményeként kialakuló ínyvisszahúzódás esetén az ínyszövet elmozdul a fogaktól, kiszabadítva ezzel a foggyökereket.

Ínybetegség

A gyulladt és fájdalmas ínyszövet érzékenységet okozhat a támasztószalagok elvesztése miatt, ami szabad utat biztosít a foggyökér felületének, ami közvetlenül a fogideghez vezet.

Megrepedt fogak

Törött vagy repedt fogak esetén a lepedékből származó baktériumok bejuthatnak a pulpába, gyulladást kiváltva.

Fogcsikorgatás

A fogak csiszolása vagy összeszorítása kopáshoz vezethet a fogzománcban, lehetővé téve a dentin szabad mozgását.

Fogfehérítő termékek

Az érzékeny fogakhoz jelentős mértékben hozzájárulhatnak. Ha szeretné ragyogóbbá tenni mosolyát, mindenképpen konzultáljon fogorvosával az érzékeny fogak fogfehérítésével kapcsolatban.

Szájvíz használata

Néhány vény nélkül kapható szájvíz savakat tartalmaz, amelyek ronthatják a fogak érzékenységét, ha szabadon marad a dentin (a fog középső rétege). Ezek a savak tovább károsíthatják a fog dentinrétegét. Ha érzékeny a dentinre, kérdezze meg fogorvosát a semleges fluorid oldat használatáról.

Savas ételek

A magas savtartalmú élelmiszerek, mint például citrusfélék, paradicsom, savanyúság és tea, hozzájárulhatnak a zománcerózió kialakulásához.

Legutóbbi fogászati kezelések

Az emberek érzékeny fogakkal küzdhetnek tömés, fogtisztítás és fogpótlások után. Az ilyen fogászati beavatkozások okozta érzékenység általában átmeneti és néhány hét alatt megszűnik.

Hogyan lehet csökkenti a fogérzékenységet?

A fogérzékenység kezelése során kiemelten fontos figyelembe venni a probléma okait. Amennyiben hosszan tartó érzékenység vagy kellemetlen érzés jelentkezik, nincs más teendő, mint konzultálni fogorvosával. Az alapos vizsgálat során kizárhatók súlyosabb állapotok, és ezt követően hatékony kezelési tervet lehet kidolgozni.
Amikor a fogérzékenység a normál kopásból ered, számos hatékony megelőző lépés alkalmazható:

Sensitive fogkrém használata

Számos fogkrém márka kifejezetten érzékeny fogakra készült. Rendszeres használat esetén észrevehető lehet az érzékenység csökkenése. Érdemes kipróbálni többféle márkát, hogy megtaláljuk a legmegfelelőbbet. Praktikus lehet vékony rétegben felvinni a fogkrémet az érzékeny foggyökerekre ujjainkkal lefekvés előtt. Fontos, hogy fluortartalmú fogkrémet válasszunk.

Jó szájhigiéniai gyakorlatok és jó fogkefe

Folytassuk a megfelelő fogmosási és fogselyemhasználati szokásokat, hogy alaposan tisztítsuk meg a fogakat és a szájat. A puha sörtéjű fogkefe használata csökkenti a fog felületének kopását és az íny irritációját.

Étkezés figyelése

Az erősen savas ételek rendszeres fogyasztása gradációban feloldhatja a fogzománcot, vezetve a dentin expozíciójához. Ez fokozhatja az érzékenységet és fájdalomreakciót válthat ki.

Fluortartalmú fogászati termékek használata

A fluor tartalmú szájvíz napi használata csökkentheti az érzékenységet. Fogorvosával történő konzultáció során érdeklődjön az otthoni használatra elérhető termékekről.

Rendszeres fogorvosi látogatások

Vegyen részt rendszeres fogorvosi vizsgálatokon, tisztításokon, hogy a fogorvos kövesse és kezelje az esetleges érzékenységi problémákat.
A KG Dental csapata készen áll arra, hogy Önnek megfelelő tanácsokkal és kezelésekkel segítsen megelőzés céljából is, vagy, ha már megtörtént a baj. Keressen fel minket és segítünk!
 

Fogászati tippek, tanácsok

Fogászati problémája van? Olvassa el legfrissebb fogászati tanácsainkat fogorvosainktól!

További bejegyzések »
x
Időpontfoglalás