Kattints Kattints

A foghiány kezelésében segítünk! | KG Dental Fogászat

HU EN DE

A foghiány kezelése

Nem megfelelő fogápolás, fogszuvasodás, sérülés vagy genetikai tényezők is állhatnak egy hiányzó fog hátterében. Ezek közül bármelyik is okozza a hiányzó fogat, azt mielőbb pótolni szeretnénk, visszanyerve vele rágóképességünket és mosolyunkat, ehhez pedig szerencsére rendelkezésre állnak különböző kezelési lehetőségek. Nézzük meg ezeket a lehetőségeket a hiányzó fogak pótlására, valamint azok előnyeit is beszéljük át!
A foghiány kezelése

A foghiány kezelése implantátummal 

A fogászati implantátum a legelterjedtebb fogpótlási módszerek közé tartozik, hiszen ez az eljárás valóban a természetes fogakkal megegyező eredményt ad nekünk. A fogászati implantátumok tartós megoldást kínálnak akár egyetlen vagy több fog pótlására különböző területeken, megfelelő gondozás mellett pedig egy életen át szolgálhatnak minket. 
Az implantátum beültetési eljárása időigényes lehet: az eljárás a foggyökér fémcsavarokkal történő cseréjével kezdődik, melyek rögzítik a műfogat. Az implantátumot néhány hónapig hagyni kell gyógyulni, hogy biztonságosan beolvadjon az állcsontba. Amikor az implantátum teljesen begyógyult, rögzítik a fogkoronát.

Fogászati implantátumok előnyei:

 • Az egyik leghatékonyabb megoldás a hiányzó fogak pótlására.
 • Nagyon természetes kinézetet és érzetet nyújtanak.
 • A szomszédos fogak nem sérülnek, így azok épek maradnak.
 • Tartós megoldást jelentenek, és nem igényelnek rendszeres ellenőrzést.

A foghiány kezelése koronával

A korona a fogorvosi világban egy olyan módszer, amit gyakran alkalmaznak, ha valamelyik fog sérült vagy rossz állapotban van. Hogyan működik? Nos, először is a sérült fogról lecsiszolják a megrongálódott részt, majd a fogcsonkot megerősítik egyfajta fogpótlással, amit koronának neveznek.
Ez a korona általában tartós fémötvözetből készül, ami erősséget és tartósságot biztosít a fogpótlásnak. A fogtechnikus ezt a fémvázat egy fogszínű anyaggal borítja, majd felhelyez egy kerámiaréteget, hogy a korona olyan legyen, mint egy valódi fog, és természetesen illeszkedjen a többihez.
Ezt a koronát nemcsak egyetlen sérült fog helyreállítására használják, hanem akkor is, amikor több fogat kell pótolni, például híd esetén. A híd segít elosztani a terhelést a fogak között, és áthidalni a fogak közötti réseket.
Van egy modern változata is, a cirkónium korona, ami fehér cirkónium-oxidból készül. Ez egy újabb anyag, ami lehetővé teszi a fémvázak kikerülését, így a fogpótlás esztétikusabb és természetesebb megjelenésű. Emellett fémmentes, tehát allergiások számára is ajánlott. Általában az elől lévő fogak pótlására használják, mert ezek a fogak láthatók mosoly közben, és az esztétika nagyon fontos szempont a fogpótlás során.

A korona előnyei:

 • A korona alapja egy erős fémváz, amely hosszú távon tartós megoldást nyújt.
 • A korona készülhet allergénmentes fémből vagy nemesfémből, ami azt jelenti, hogy azok számára is megfelelő, akik érzékenyek bizonyos fémekre.
 • A fémvázra esztétikus kerámiaréteget helyeznek, amely a fog természetességét utánozza, így a fogpótlás természetesnek tűnik.
 • A korona erős és hosszú élettartamú, ami azt jelenti, hogy hosszú ideig megőrzi funkcióját és esztétikus megjelenését.
 • A korona segít visszaadni az esztétikus mosolyt, mivel természetesen illeszkedik a többi foghoz.
 • A korona egy költséghatékony fogpótlási megoldás lehet, amely hosszú távon is megtérül.
 • A koronát akár implantátummal is kombinálhatják, így az implantált fogpótlás esetén is alkalmazható, ami hosszú távon stabil és megbízható megoldást kínál a fogpótlásra.

Foghiány kezelése kivehető műfogsorral

Ha Önnél nem lehet a hiányzó fogakat beültetéssel vagy rögzített fogsorral helyreállítani, akkor egy olyan fogsor jöhet szóba, amit ki lehet venni. Ez a kivehető teljes műfogsor egy olyan műfogsor, amit az ínyhez illesztenek, és szükség esetén éjszaka is kivehető. Az, hogy milyen fogsor a legjobb Önnek, számos tényezőtől függ, mint például hány fog hiányzik, milyen az íny és az állcsont állapota, és legfontosabbként, a fogorvosa javaslatától.
A kivehető teljes műfogsor egy egyszerű és költséghatékony módja annak, hogy visszanyerje mosolyát, és normálisan tudjon rágni és beszélni. Ez a fogsor rózsaszín vagy az íny színéhez hasonló műanyag alapra készül, ami pontosan illeszkedik az ínyéhez. Erre az alapra kerülnek a műfogak, amik könnyen ki- és bevehetők akár otthon is.

Amennyiben bármilyen fogászati problémával küzd, szeretettel várjuk Önt a KG Dental kiváló szakértő csapatánál. Első lépésként ajánljuk Önnek, hogy vegyen részt ingyenes konzultáción, ahol képzett szakembereink segítenek megértetni az Ön igényeit és problémáit. Bízunk benne, hogy hamarosan találkozunk! 
Időpontkérés

Fogászati tippek, tanácsok

Fogászati problémája van? Olvassa el legfrissebb fogászati tanácsainkat fogorvosainktól!

További bejegyzések »
x
Időpontfoglalás