Kattints Kattints

Fogimplantátum mente | KG Dental Fogászat

HU EN DE

Fogimplantátum mente: az eljárás pontos részletei

Technikailag a fogászati implantátum egy mesterséges foggyökér, amelyet az állkapcsába helyeznek el, hogy megtartsa a protézis fogat vagy hidat. Amikor azonban a legtöbben a „fogimplantátum” kifejezést használják, az implantátum (a műfoggyökér) és a protézis fog kombinációjáról beszélnek. Célunk, hogy átfogó képet adjunk a fogászati implantátumokról, és segítsünk Önnek eldönteni, hogy ez a megoldás-e az Ön számára.
Fogimplantátum mente | KG Dental Fogászat

Fogimplantátumok típusai

A fogimplantátumok két fő típusa létezik:

1. Endostealis (csontba ültetett) implantátumok:

  • Ez a leggyakoribb típus.
  • Csontba csavarozott, hengeres vagy penge alakú implantátumokból állnak.
  • Egy vagy több protézis fogat tartanak.
  • Alternatívát nyújtanak a hidat vagy kivehető fogsort viselő páciensek számára.

2. Subperiostealis (csontra fektetett) implantátumok:

  • Az állcsont tetejére helyezik őket.
  • Fémvázas oszlopokkal rögzítik az ínyen keresztül.
  • Olyan páciensek számára ideálisak, akik nem tudnak hagyományos fogsort viselni, és kevés a csontállományuk az endostealis implantátum befogadásához.

Miért lehet szükségem fogászati implantátumra?

A fogászati implantátumok pótolhatják a hiányzó fogakat, és stabilitást, tartósságot és esztétikus megjelenést biztosíthatnak. Számos oka lehet annak, hogy Önnek is implantátumokra lehet szüksége:

1. Hiányzó fogak:

Ha egy vagy több foga hiányzik, az implantátumok pótolhatják őket, és helyreállíthatják a rágóképességet, a beszédet és az önbizalmat.

2. Kivehető fogsor alternatívájaként:

Ha kivehető fogsort visel, és kényelmetlennek vagy instabilnak találja, az implantátumok rögzített fogpótlást biztosíthatnak, javítva a komfortérzetet és az életminőséget.

3. A fogak megőrzése érdekében:

Ha fogágybetegségben szenved, az implantátumok segíthetnek megőrizni a meglévő fogakat azáltal, hogy stabilizálják a fogínyt és megelőzik a további fogvesztést.

4. Esztétika:

Az implantátumok pótolhatják a hiányzó fogakat, és természetes mosolyt kölcsönözhetnek.

Fogimplantátum menete: a kezdeti lépések

A fogimplantátum felé vezető első lépés, hogy ellátogasson a KG Dental praxisába egy személyre szabott tanácsadásra. Minden egyes páciens fogimplantátumra vonatkozó útja különböző, ezért különös figyelmet fordítunk arra, hogy megvitassuk az Ön előtt álló lehetőségeket, hogy a legmegfelelőbb kezelést nyújthassuk számára.
A konzultáció alkalmával a fogorvos átbeszéli Önnel a kezeléssel kapcsolatos céljait, az Ön kórelőzményeit, és egy becsült költségvetést is nyújthat. Ezenkívül lehetősége lesz bármilyen kérdést feltenni a fogimplantátum kezeléssel kapcsolatban.
Fogászati konzultációt szeretnék!

A fogimplantátum menete: alkalmassági vizsgálat

A kezdeti tanácsadást követően szükség van egy klinikai értékelésre, hogy meghatározhassuk, alkalmas-e Ön a fogimplantátum beültetésére, és hogy ez a legjobb megoldás-e az Ön számára. Ebben a szakaszban a fogorvos röntgenfelvételt készít a szájüregéről és egy modellt a meglévő fogazatáról, ami segít nekik ellenőrizni az Ön alkalmasságát a fogimplantátumra és eldönteni, hogy pontosan hova kell azokat beültetni.
A fogorvos javasolhat egy CBCT vizsgálatot is, amely segít jobban megérteni a rendelkezésre álló csontmennyiséget. Esetenként előfordulhat, hogy csontpótlásra vagy arcüreg-emelésre van szükség a fogimplantátumok számára elegendő hely biztosítása érdekében a kezelés megkezdése előtt.
A fogorvos részletesen ismerteti az eljárás menetét, beleértve, hogy mi történik az előtt, alatt és utána, valamint tájékoztatást nyújt a kezelés költségeiről. 

A fogimplantátum elhelyezése

Az implantátum elhelyezése helyi érzéstelenítéssel zajlik a rendelőben, egy egyszerű, általában fájdalommentes eljárás keretében. Amennyiben szorongást érez, a fogorvos nyugtatót is felajánlhat a kényelme érdekében. Az érzéstelenítés hatására fogorvosa egy kis metszést végez az ínyen, majd fúrás után az implantátumot az állcsontba helyezi és az ínyt öltésekkel zárja, ha szükséges.
Általánosságban a csontnak és az ínynek gyógyulási időre van szüksége az implantátum stabilizálódása előtt, ez idő alatt ideiglenes fogakat helyezhetnek be a végleges megoldás előkészítéséig.

Pótfogak illesztése

Az implantátumok beültetését követően általában négy-nyolc hónapra van szükség, hogy azok teljesen integrálódjanak az állcsonttal. A gyógyulás befejeztével a fogorvos a végleges pótfogakat, beleértve a műcsonkot és a koronát is, amelyeket az Ön igényeinek megfelelően formáznak, színeznek és méreteznek, az implantátumokra rögzíti.

Fogimplantátum mente: az utógondozás 

A kezelés során és azt követően részletes utógondozási útmutatást kap, amely létfontosságú az implantátumok hosszú távú egészségének megőrzéséhez. Kulcsfontosságú a fogorvos utasításainak pontos követése, valamint a rendszeres ellenőrző vizsgálatokon való részvétel, hogy biztosítsa az implantátumok optimális állapotát és biztonságát.
A KG Dental büszkén várja Önt is, több évtizedes tapasztalattal a fogászati implantológia területén, készen állva arra, hogy segítsen visszanyerni az Ön ragyogó mosolyát.
Időpontkérés

Fogászati tippek, tanácsok

Fogászati problémája van? Olvassa el legfrissebb fogászati tanácsainkat fogorvosainktól!

További bejegyzések »
Időpontfoglalás