Kattints Kattints

Mi állhat a fogszuvasodás okai mögött? | KG Dental Fogászat

HU EN DE

A fogszuvasodás okai

Az emberi fogak egészsége meghatározó szerepet játszik az általános egészség fenntartásában. A fogszuvasodás vagy lyukak megelőzése az egyik legfontosabb módja annak, hogy megőrizze fogainak jó állapotát, és elkerülje az esetleges szövődményeket. Jelenlegi cikkünkben bemutatjuk a fogszuvasodást okait illetve azokat a jeleket amiknek, ha egyikét is tapasztalja, akkor keresse fel fogorvosát minél hamarabb!
A fogszuvasodás okai | KG Dental Fogászat

Mi is pontosan a fogszuvasodás? 

A fogszuvasodás azon folyamat eredménye, amikor az ételmaradékok és baktériumok felhalmozódnak a fogfelszínen, ezzel plakkot alkotva. A plakkban található baktériumok savakat termelnek, amelyek a fogzománc felületét képesek elpusztítani.
A rendszeres fogmosás és fogselyem használata segít eltávolítani a ragadós plakkot. Ha a plakk felhalmozódik, folyamatosan károsítja a fogakat, és fogszuvasodás kialakulásához vezethet.
A fogszuvasodás során a fogban lyukak keletkeznek. Ha a fogszuvasodást nem kezelik, az idővel elpusztíthatja a fogat. Az elhanyagolt fogszuvasodás súlyosabb problémákat is előidézhet, például foggyökér gyulladást vagy olyan fertőzést, amely a véráramba kerülhet, és életveszélyes lehet. Ezeknél szájterületeknél nagyobb a plakkképződés kockázata:
  • Az őrlőfogak rágófelületei, ahol az ételmaradékok a barázdákban és repedésekben gyülekezhetnek.
  • A fogak közötti területek.
  • A fogak alja, ahol közel van a fogíny.

A fogszuvasodás okai: ezeket az ételeket csak mértékletesen fogyaszd!

Vannak ételek, amik növelhetik a fogszuvasodás kockázatát. Ilyen étel például a szárított gyümölcs, fagylalt, cukorka, szénsavas üdítők, gyümölcslé, chips és cukros ételek, mint a sütemények, kekszek stb. 

A fogszuvasodás 5 lehetséges jele

Számos olyan jelet lehet észlelni, amelyek arra utalnak, hogy fogszuvasodás alakul ki, valamint vannak olyan figyelmeztetőjelek, amelyek jelezhetik egy már meglévő fogszuvasodás további növekedését.

Fogszuvasodás egyik jele: meleg és hideg érzékenység 

Az étkezés után hosszan fennmaradó érzékenység a meleg vagy hideg ételekre lehet egy jele a fogszuvasodásnak. Amikor a fogzománc elkezd kopni, az érinti a dentint, ami a fogzománc alatt található kemény szövetréteg. A dentin sok apró kis üreget tartalmaz, és ha nincs elég fogzománc a dentin védelmére, akkor a forró, hideg, ragadós vagy savas ételek serkenthetik a fog belsejében található sejteket és idegeket. Ennek eredményeként érzékenység alakul ki.

Édességek iránti hosszantartó érzékenység, ami utalhat fogszuvasodásra

Bár a meleg és hideg érzékenység a leggyakoribb fogszuvasodás tünetei közé tartozik, az édességek és cukros italok iránti hosszantartó érzékenység is utalhat fogszuvasodásra. Hasonlóan a hőmérsékleti érzékenységhez, az édesség fogyasztás utáni tartós kellemetlenség gyakran a fogzománc károsodásának és a fogszuvasodás kezdetének eredménye.

Fogfájás: bizony, ez is lehet a fogszuvasodás egyik jele!

Az egy vagy több fogban folyamatosan jelentkező fájdalom fogszuvasodásra utalhat, és ez a fogszuvasodás egyik leggyakoribb tünete. Egyes esetekben a fájdalom hirtelen jelentkezhet, míg más esetekben étkezés után érzékelhető. Ilyenkor a fájdalom és kényelmetlenség a szájban vagy körülötte is érezhető. 

Fogszuvasodás tünet: elszíneződés a fogon

Az elszíneződés a fogon először fehér foltok formájában jelentkezhet. Ahogy a fogszuvasodás előrehalad, az elszíneződés sötétebbé válhat. A fogszuvasodás okozta elszíneződés lehet barna, fekete vagy fehér, és általában a fog felszínén található.

Lyuk vagy mélyedés a fogon: fogszuvasodás egyértelmű jelei

Ha a fogon lévő fehér folt (ami a fogszuvasodás kezdetét jelezheti) romlik, akkor lyukak vagy mélyedések alakulhatnak ki a fogon, amelyeket akár a tükörbe nézve is észlelhet, vagy érezhet a fogak felszínén a nyelvével érintve. Néhány lyuk, különösen azok, amelyek a fogak között vagy barázdákban vannak, nem láthatóak vagy nem érezhetőek, de mégis okozhatnak fájdalmat vagy érzékenységet a fogszuvasodás területén. Ha észlel lyukat vagy mélyedést a fogon, fontos, hogy mielőbb időpontot kérjen fogorvosától, mivel ez egyértelmű jel lehet a fogszuvasodás jelenlétére.
Ha Ön is észleli a fent említett fogszuvasodás jeleinek egyikét, akkor ne habozzon, keresse fel a KG Dental fogászatát. Nálunk kiváló szakemberek és modern kezelési lehetőségek állnak rendelkezésére, hogy segítsenek megelőzni vagy kezelni a fogszuvasodást, és visszaállítsák fogai egészségét - lépjen kapcsolatba velünk még ma!
Időpontkérés
 

Fogászati tippek, tanácsok

Fogászati problémája van? Olvassa el legfrissebb fogászati tanácsainkat fogorvosainktól!

További bejegyzések »
x
Időpontfoglalás