Kattints Kattints

Letört fog felépítése: hogyan lehetséges? | KG Dental Fogászat

HU EN DE

Letört fog felépítése: hogyan lehetséges?

Az egyik legkellemetlenebb élmény, amikor jeget vagy kemény cukorkát ropogtatva hirtelen valami kemény dolgot észlelünk a szánkban, ami nem olvad el. Gyorsan rájövünk, hogy egy darab fogunk tört le. Bár a fogzománc a test legkeményebb szövete, mégis sérülékeny, és különféle balesetek vagy kemény tárgyak harapása is okozhatja a törését, különösen, ha a fog már eleve szuvas. Szerencsére a fogorvostudomány sokféle módszert kínál a törött fogak helyreállítására.
Letört fog felépítése: hogyan lehetséges?

Letört fog felépítése: mi a teendő, ha letört a foga?

Az első és legfontosabb lépés, hogy ne essen pánikba. A modern fogászat számos hatékony megoldást kínál a letört fogak helyreállítására. Fontos, hogy mielőbb keresse fel fogorvosát, hogy elkerülje a további károsodást vagy fertőzést. 
Addig is, amíg a fogorvoshoz eljut, néhány otthoni intézkedéssel csökkentheti a kellemetlenségeket. Ha fájdalmat érez, vegyen be paracetamol tartalmú készítményt vagy más, vény nélkül kapható fájdalomcsillapítót, és öblítse ki a száját sós vízzel, ami segít csökkenteni a fertőzés kockázatát. Ha a törés éles vagy szaggatott szélt okozott, fedje le egy darab viaszparaffinnal vagy cukormentes rágógumival, hogy ne sértse meg a nyelvét, az ajkát vagy az arcát. Étkezés közben válasszon lágy ételeket, és próbálja elkerülni, hogy a törött fogra harapjon.

Hogyan lehetséges a letört fog felépítése?

Fogtömés vagy ragasztás

Kisebb zománctörések esetén a fogorvos fogtöméssel javíthatja a sérülést. Elülső fogaknál, amelyek láthatóak mosolygás közben, gyakran a fogszínű kompozit gyanta alkalmazásával végzett kötés az előnyös megoldás. Ez az egyszerű eljárás általában nem igényel érzéstelenítést. A fogorvos először érdesíti a fog felületét, majd ragasztóanyagot és kompozit gyantát alkalmaz, amelyet ultraibolya fény segítségével keményít meg.

Korona

Ha egy nagyobb darab törik le, vagy a fog súlyosan szuvas, a fogorvos koronát helyezhet fel a megmaradt fogra. A koronák készülhetnek különböző anyagokból, például fémből, porcelánból vagy gyantából. A korona felhelyezése két látogatást igényel: az elsőn a fogorvos előkészíti a fogat és lenyomatot készít, a másodikon pedig felhelyezi az elkészült koronát. Bizonyos rendelőkben digitális technológiával még aznap elkészülhet a korona.

Fogászati héj

Elülső fogak esetén a fogászati héj, egy vékony porcelán vagy gyanta kompozit borítás, amely a fog elülső részét fedi, ideális megoldás lehet. A héj a letört fogat esztétikailag és funkcionálisan is helyreállítja. A fogorvos előkészíti a fogat, lenyomatot készít, majd a laboratóriumban elkészített héjat egy következő alkalommal felragasztja a fogra.

Gyökérkezelés

Ha a törés mély, és eléri a fog belső, idegeket és ereket tartalmazó részét (pulpa), a fog gyökérkezelésre szorulhat. A gyökérkezelés során a fogorvos eltávolítja a sérült pulpaszövetet, megtisztítja és lezárja a gyökércsatornát. A kezelést követően a fogat gyakran koronával védik meg, hogy megerősítsék.
A modern fogászat fejlett technikáinak köszönhetően a letört fogak helyreállítása nemcsak hatékony, hanem viszonylag gyors és fájdalommentes folyamat is lehet. Ne habozzon, keresse fel a KG Dentalt, hogy megtalálják a legmegfelelőbb megoldást a probléma orvoslására, és visszanyerje fogai egészségét és szépségét. A korai beavatkozás nemcsak a fájdalmat enyhíti, hanem megakadályozza a további károsodást is, így biztos lehet benne, hogy mosolya ismét teljes lesz.
Időpontot foglalok!

Fogászati tippek, tanácsok

Fogászati problémája van? Olvassa el legfrissebb fogászati tanácsainkat fogorvosainktól!

További bejegyzések »
x
Időpontfoglalás