Kattints Kattints

Mozgó fog okai: mitől mozoghatnak a fogak? | KG Dental Fogászat

HU EN DE

Mozgó fog okai: mitől mozoghatnak a fogak?

Felnőttként egy mozgó fog felfedezése aggasztó élmény lehet. A gyerekekkel ellentétben, akiknél a fogak kihullása a fejlődés természetes velejárója, a felnőttkori fogmozgás komoly szájhigiéniás problémára utalhat! Szerencsére a szájhigiéniai problémák miatti fogmozgás általában fokozatosan alakul ki, így számos megelőző lépést tehetünk a teljes fogvesztés elkerülése érdekében. De mik ezek a lépések, és mik a felnőttkori fogmozgás szakaszai? Lássuk!
Mozgó fog okai: mitől mozoghatnak a fogak? | KG Dental Fogászat

Mi az oka annak, hogy felnőttként mozognak a fogaim?

A leggyakoribb ok a parodontális (íny) betegség, melynek során a kezeletlen lepedék és fogkő felhalmozódik, gyulladást okozva az ínyben. Ez a gyulladás a fogakat tartó csontállomány pusztulásához vezet, ami a fogak kilazulását eredményezi.
További tényezők, amelyek hozzájárulhatnak a fogak kilazulásához:
 • Traumás fogsérülések: Erős ütés, baleset következtében a fogak megrepedhetnek, elmozdulhatnak, kilazulhatnak.
 • Csontritkulás: A csontritkulás csontvesztést okozhat az állkapocsban is, ami a fogak gyengüléséhez és kilazulásához vezethet.
 • Bruxizmus (fogcsikorgatás): A fogcsikorgatás során a fogak túlzott nyomásnak vannak kitéve, ami idővel a fogak és a tartószerkezetek károsodásához vezethet.

Mozgó fogak korai jelei

A fogak kilazulása sokszor nem okoz észrevehető tüneteket, ezért nehéz korai stádiumban felismerni. Az első jel gyakran a fog enyhe elmozdulása, amit a fogorvos észlelhet vizsgálat során, de a páciens is érezheti harapáskor, érintéskor vagy fogmosáskor.
Fontos figyelni az ínyben bekövetkező változásokra is, mint a vörösség, duzzanat vagy vérzés. Ezek az ínybetegség jelei, ami kezeletlenül a fogak kilazulásához vezethet.

Mozgó fogak szakaszai

A fogmozgás mértéke alapján három szakaszt különböztethetünk meg:

1. Kezdeti mobilitás:

 • Minimális mozgás: A fogak csak enyhén mozognak, amit a fogorvos észlelhet a rutin ellenőrzés során, vagy a páciens érezhet a nyelvével vagy az ujjával.
 • Visszafordítható: Ebben a korai szakaszban a fogak mozgása megfelelő fogászati ellátással visszafordítható.
 • Kezelés: Professzionális fogtisztítás, jobb szájhigiénés gyakorlatok.
 

2. Mérsékelt mobilitás:

 • Észrevehetőbb mozgás: A fogak jobban mozognak, ami kényelmetlenséget okozhat, főleg rágás közben.
 • Sürgős fogászati beavatkozás szükséges: A fogágybetegség előrehaladott stádiuma vagy a fogat érő folyamatos igénybevétel jele.
 • Kezelés: Fogágybetegség kezelése, fogszabályozás, sín.
 

3. Haladó mobilitás:

 • Jelentős mozgás: A fogak nagymértékben mozognak, és nagy a kockázata a fogvesztésnek.
 • Könnyen felismerhető: A fogak mozgékonysága könnyen észrevehető, és gyakran fájdalommal jár.
 • Súlyos károsodás: A parodontális szalagok és a tartócsont súlyos károsodása.
 • Azonnali fogorvosi beavatkozás szükséges: A fog megmentése és a fogak általános egészségének megőrzése érdekében.

Mit tegyünk, ha enyhén mozgó fogat észlelünk?

Ha enyhe fogmozgást észlelünk, fontos, hogy mielőbb fogorvoshoz forduljunk. A korai diagnózis és kezelés kulcsfontosságú a további károsodás megelőzéséhez és a fog megmentéséhez.
A fogorvos, miután észlelte a fogmozgást, alapos vizsgálatot végez a mozgás mértékének és okának megállapításához. Röntgenfelvételt is készíthet a fog gyökere és a csontszerkezet állapotának felmérésére. A diagnózis alapján a fogorvos személyre szabott kezelési tervet készít a páciens számára.
A KG Dental csapata elkötelezett a fogak egészségének megőrzése mellett. Amennyiben Ön is mozgó fogat észlel, ne habozzon, jelentkezzen be első, ingyenes konzultációnkra, ahol szakértőink segítenek a diagnózis felállításában és a legmegfelelőbb kezelési terv kiválasztásában.
Időpontot kérek!
 

Fogászati tippek, tanácsok

Fogászati problémája van? Olvassa el legfrissebb fogászati tanácsainkat fogorvosainktól!

További bejegyzések »
Időpontfoglalás